Kortlægning af aktiver
2024
Kortlægning af hvad der findes af aktiver i virksomheden, så der kan tages hånd om risikostyringen for hvert enkelt aktiv individuelt.
2. juni 2023
Internet of Things (IoT) henviser til fysiske enheder (f.eks. køretøjer, bygninger og andre objekter) som er udstyret med sensorer, software og er forbundet via netværksforbindelser, der gør det mu-ligt for enhederne at opsamle og udveksle data. Med den hastige vækst i antallet af IoT-enheder, øges også mængden af risici og sårbarheder i forbindelse med disse enheder. For at imødegå truslerne er det vigtigt at etablere grundlæggende sikkerhedsforanstaltninger, som kan beskytte enhederne mod cyberangreb og uautoriseret adgang. I dette modul præsenteres hovedelemen-terne i grundlæggende IoT-sikkerhed, og der gives eksempler på bedste praksis ift. at sikre sine IoT-enheder.
For at få en dybere forståelse af grundlæggende IoT-sikkerhed, er det vigtigt at have en forståel-se af disse fire temaer: IoT-delelementer, IoT sikkerhedsudfordringer, IoT sikkerhedsrisici samt bedste praksis for IoT-sikkerhed.
Temaer i IoT-sikkerhed
Printvenlig version af værktøjet for alle 4 byggesten i stort format
Internet of Things (IoT) har som regel følgende karakteristika:
Opkoblede enheder: IoT betyder, at fysiske objekter som f.eks. sensorer, aktuatorer og andet udstyr er koblet på internettet og kan kommunikere med hinanden og med andre systemer.
Netværks-konnektivitet: For at enheder kan indgå i IoT, skal de være forbundet til et netværk, så de kan kommunikere med hinanden og med andre systemer. Det kan være via trådløse teknologier såsom WiFi eller Bluetooth, kablede teknologier som f.eks. Ethernet, eller mobile netværk.
Dataopsamling af -analyse: IoT-enheder opsamler og overfører store mængder data, som kan bruges til at skabe indsigt og tage beslutninger. Der kan f.eks. anvendes analyseværktøjer og teknikker som maskinlæring eller datamining til at behandle og analysere data.
Kontrol og automatisering: IoT-systemer kan bruges til kontrol- og automatiseringsprocesser, hvor f.eks. indstillingen på en opkoblet enhed kan justeres, eller der kan udløses en bestemt handling på baggrund af den data, som enheden har opsamlet.
Brugen og udbredelsen af Internet of Things (IoT) indebærer en række sikkerhedsudfordringer, herunder:
Manglende sikkerhedsforanstaltninger: Mange IoT-enheder er ikke udviklet med tanke på sikkerhed og har ikke indbyggede sikkerhedsfunktioner såsom stærk autentificering eller kryptering. Det gør det nemt for angribere at få adgang til enhederne og udnytte dem.
Dårligt netværksdesign: Mange IoT-netværk er ikke udviklet med tanke på sikkerhed, og der er ikke implementeret tilstrækkelige foranstaltninger til at imødegå angreb. Det kan gøre det nemt for angribere at få adgang til netværket og kompromittere enheder i netværket.
Utilstrækkelige opdateringer og patches: Mange IoT-enheder modtager ikke regelmæssige opdateringer og patches, der skal fikse sårbarheder. Sårbarheder kan derfor udnyttes af angribere til at få adgang til enhederne.
Manglende viden hos brugerne: Mange brugere er ikke klar over, at der er sikkerhedsrisici forbundet med IoT-enheder og tager måske ikke nok forholdsregler for at beskytte enhederne. Det kan gøre det nemt for angribere at udnytte enhederne.
Utilstrækkelig regulering: Ofte mangler der regler og standarder i IoT-industrien, hvilket kan gøre det udfordrende at sikre og administrere IoT-enheder ordentligt.
Der er adskillige sikkerhedsrisici forbundet med Internet of Things (IoT), herunder:
Uautoriseret adgang: Angribere kan få uautoriseret adgang til IoT-enheder – enten ved at udnytte sårbarheder i selve enheden eller ved at tiltvinge sig adgang til det netværk, som enheden er forbundet til. Når først angribere har adgang, kan de udnytte enheden til egen fordel ved f.eks. at igangsætte angreb på andre enheder eller systemer. En måde at tiltvinge sig adgang til IoT-enheder kaldes spoofing, som betyder, at en angriber giver sig ud for at være en legitim enhed eller bruger, hvorefter hackeren kan få adgang til følsomt data eller afbryde produktionen. Hackeren kan f.eks. misbruge den spoofede enhed til at få adgang til et netværk eller et system eller til at narre andre brugere til at afgive følsomme oplysninger.
Datalæk: IoT-enheder indsamler og overfører ofte store mængder data, og hvis denne data ikke er tilstrækkeligt sikret, kan den blive opsnappet og stjålet af angribere. Det kan resultere i datalæk, hvor følsomme oplysninger bliver offentliggjort – herunder personoplysninger eller finansielle oplysninger.
Fysisk skade: I nogle tilfælde kan angribere misbruge IoT-enheder til at forårsage fysisk skade – f.eks. ved at manipulere med indstillingerne på opkoblede termostater eller sikkerhedssystemer. Dette kan udgøre en alvorlig risiko for mennesker og ejendom.
Krænkelse af privatlivet: IoT-enheder kan indsamle og overføre store mængder personlige oplysninger. Hvis disse oplysninger ikke er tilstrækkeligt beskyttet, kan angribere få adgang til dem og misbruge dem med onde hensigter. Dette kan føre til krænkelser af privatlivet og kan være brud på reglerne for beskyttelse af persondata.
Generelt kan der være betydelige sikkerhedsrisici forbundet med at anvende IoT-enheder. Det er derfor vigtigt, at både enkeltpersoner og virksomheder iværksætter tiltag for at beskytte både dem selv og deres enheder mod disse trusler.
Brugere og producenter af IoT-enheder bør følge nedenstående bedste praksis for at højne sikkerheden og undgå sårbarheder i enhederne:
Disse bedste praksisser til at højne IoT-sikkerheden gælder for brugere af IoT enheder:
Ved at følge disse bedste praksisser, kan brugere være med til at højne sikkerheden i deres IoT-enheder og beskytte dem mod uautoriseret adgang og andre sikkerhedstrusler
Disse bedste praksisser til at højne IoT-sikkerheden gælder for producenter af IoT enheder:
Ved at følge disse bedste praksis kan producenter af IoT-produkter bidrage til at højne sikkerheden og beskytte produkterne mod uautoriseret adgang og andre sikkerhedstrusler.
Efterhånden som vi får mere viden om IoT-sikkerhed, er det vigtigt at forholde sig til de mange risici og sårbarheder, der kan ramme IoT-enheder og -systemer. I kan få et overblik ved at gennemføre en risikovurdering, der hjælper jer med at afdække, evaluere og prioritere potentielle risici i jeres system. Med en risikovurdering får I en dybere forståelse af de trusler og sårbarheder, der kan ramme systemet, sandsynligheden for at det sker, samt konsekvenserne heraf.
Indholdselementerne ovenfor er udviklet gennem projektet:
’CyPro – Cybersikker produktion i Danmark’ af Aarhus Universitet, Alexandra Instituttet, DAMRC, UGLA Insights og FORCE Technology støttet af Industriens Fond. Materialet fra projektet er offentliggjort under licens CC BY-SA 4.0